Procurorul Luminița Palade, aleasă vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Procurorul Luminița Palade, aleasă vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii
Publicat: 06/01/2016, 15:41

Palade a fost aleasă în funcție, miercuri, după ce a susținut un interviu în fața membrilor CSM, în care și-a prezentat și proiectul de management.

Procurorul Luminița Palade va îndeplini funcția de vicepreședinte al CSM, iar judecătorul Mircea Aron pe cea de președinte, în 2016, noi alegeri urmând să aibă loc la începutul anului viitor.

Ei au fost singurii candidați la funcțiile de conducere din CSM pentru mandatele din 2016.

Judecătorul Mircea Aron este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1981, iar procurorul Luminița Palade are o vechime de doi ani în Consiliu și este magistrat din 1994.

Judecătorul Mircea Aron și procurorul Luminița Palade vor, conform proiectelor de management, corectitudine și transparență în procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA și ICCJ, consolidarea Inspecției Judiciare și întărirea integrității sistemului judiciar.

Mircea Aron a prezentat în proiectul de management și propunerea de aplicare din 2017 a dispoziției potrivit căreia atribuțiile Ministerului Justiției referitoare la bugetul instanțelor să fie preluate de Înalta Curte de Casație și Justiție. În opinia noului președinte al CSM, independența financiară ar reprezenta o garanție reală a independenței instanțelor, în acord cu principiile statului de drept.

De asemenea, Mircea Aron propune ca, odată cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanțelor, CSM să facă, împreună cu Ministerul Justiției, și o analiză de eficiență financiară comparativă, bazată pe cheltuieli la un număr fix de dosare, „de natură a-i releva legiuitorului necesitatea raționalizării instanțelor”.

Potrivit judecătorului, o componentă importantă a activității CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și cu celelalte instituții europene, inclusiv ENJC- Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

Procurorul Luminița Palade vrea modificarea regulamentelor privind promovarea magistraților în funcții de conducere și de execuție. Palade susține că apărarea independenței și reputației profesionale a magistraților constituie un reper fundamental al activității CSM, iar în ultimii ani s-au înregistrat progrese în activitatea Inspecției Judiciare, dar intervenția rapidă a Consiliului în apărarea independenței magistraților este limitată, în efectele sale, de lipsa unor pârghii reale în reducerea acestui fenomen de atac asupra magistraților.

Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeș, Procuratura Sectorului 2 București, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcția Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă – Secția Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002, membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel București, iar în 1998-iunie 2004 și decembrie 2004 – 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul Luminița Palade (47 de ani) este membru în CSM din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 și a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 București, Parchetul Tribunalului București și Parchetul Curții de Apel București. Magistratul a fost, în perioada octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecției judiciare pentru procurori al Inspecției Judiciare și mai până în decembrie 2009, inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiției. De asemenea, în perioada ianuarie 2010 – iunie 2013, Luminița Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce